Posted on

Vlaga v prostoru in vpliv na zdravje

plesen, plesen v stanovanju, plesen stop, sanacija plesni, plesen in zdravje

Vlaga v prostoru vsekakor neugodno vpliva na naše bivanje.

Primerna zračna vlaga v prostoru, ki zagotavlja zdravo bivanje je med 55% in 65%,

če je višja kot to spodbuja nastanek bakterij in plesni, kar lahko  pripelje do razvoja raznih bolezni in alergij.

Mislim, da se ljudje ne zavedajo, da lahko v svojem bivalnem okolju najdejo več 100 različnih plesni, ki povzročajo različne bolezni, ki so lahko celo smrtno nevarne.

Spore, ki so povsod okoli nas, so navadno neškodljive, ob zadostni koncentraciji pa lahko povzročijo veliko bolezenskih težav,kot so alergijske reakcije, astma, glavobol, draženje oči, kašelj, vnetje nosne sluznice, težave z dihanjem, vnetje kože in tako dalje.

Tudi prenizka relativna zračna v prostoru ni primerna za zdravo bivanje, saj je takrat v zraku povišana količina prašnih delcev, zaradi česar je lahko oteženo naše dihanje, povzroči pa nam lahko tudi težave s kožo.

Veliko ljudi se ne zaveda, kako pomemben faktor zdravega življenjskega sloga je optimalna zračna vlaga v naših bivalnih in delovnih prostorih.

Vlaga v prostoru in 5 najpogostejših groženj, ki negativno vplivajo na naše zdravje

Vlaga v prostoru in vpliv na zdravje
Vlaga v prostoru in vpliv na naše zdravje

1. Grožnja: Rast plesni, gliv in bakterij

Ko je stopnja vlage v prostoru previsoka skozi daljše obdobje, se lahko plesen, glive in bakterije na površinah izjemno hitro razmnožujejo. Za posameznike z alergijami in kroničnimi boleznimi dihal (npr. astmo) lahko to povzroča opazne neprijetnosti in poslabšanje bolezenskega stanja. Tudi za splošno zdrave posameznike je prisotnost plesni zelo slaba, saj ta povzroča konstantno stopnjo vnetja sistema, ki povzroča, da se telo hitreje stara in je bolj dovzetno za druge bolezni.

Da rast plesni, glive in bakterij preprečimo, je priporočljivo, da je stopnja relativne zračne vlage v zraku vedno nižja kot 60%.

2. Grožnja: Prenos virusov

Med pandemijo virusa covid-19 so mnoge raziskave pokazale, da je relativna vlaga v prostoru med 40 in 60% pomemben faktor strategije pri izogibanju prenosa virusa. V tem razponu zračne vlage se virus najmanj prenaša.

Suh zrak lahko vpliva tudi na našo imunsko obrambo in poveča dovzetnost za okužbe, ki se prenašajo po zraku, kot sta gripa in prehlad. Nizka vlažnost lahko izsuši nosne poti in zmanjša sluz, kar lahko upočasni hitrost odstranjevanja virusov in drugih patogenov iz dihalnih poti. Ravno to pa lahko virusom omogoči, da prodrejo globje v naša pljuča.

3. Grožnja: Kakovost spanca

Dober spanec je eden izmed stebrov zdravega življenja. Zato lahko previsoka in prenizka relativna zračna vlaga v prostoru nanj negativno vplivata.

Presuh zrak poveča draženje dihal in to lahko povzroči kašljanje ali kihanje med spanjem in zbujanje. Nasprotno pa prevlažen zrak zviša temperaturo v prostoru, zaradi česar je težje zaspati, skrajša se čas v fazah globokega spanca in se na splošno zmanjša kakovost spanca.

4. Grožnja: Toplotno udobje

Vlaga v prostoru je tesno povezana s temperaturo. Toplejši zrak lahko zadrži več vodne pare. Če vsebnost vodne pare ostane enaka in temperatura pade, se relativna vlažnost poveča. Nasprotno, če vsebnost vodne pare ostane enaka in se temperatura dvigne, se relativna vlažnost zmanjša.

V poletnem času, ko je zrak bolj vlažen, toplota, vlaga in trenje ustvarijo neprijeten ‘lepljiv’ občutek na naši koži in oblačilih. Medtem pa lahko v zimskih mesecih zelo nizka vlažnost povzroči nelagodje, saj izsuši kožo in sluznice, kot so oči in nosni prehodi.

Visoka zračna vlaga v prostoru povzroča tudi termične izgube in tako zvišuje položnice za gretje bivalnih prostorov.

5. Grožnja: Kondenzacija

Človeške aktivnosti (tuširanje, kuhanje, pranje perila) ustvarjajo vodno paro, ki se potem kot kondenzacija nabira na stenah, oknih, pohištvu…

Stalno prisotna kondenzacija ni slaba samo za naše telo, temveč tudi za zgradbo, ki lahko utrpi strukturalne poškodbe od stalne vlage kot posledice kondenzacije.

Plesen v kotičkih kuhinje in kopalnice sta lahko pokazatelj, da je nekaj že zelo narobe, zato je dobra ideja vlago izmeriti s cenovno ugodnimi higrometri in se po potrebi lotiti sanacije.

V Sloveniji ima vsak tretji dom težave s prekomerno vlago.

Zelo pogost razlog za prekomerno vlago v starejših hišah, lahko predstavlja tudi kapilarna vlaga.

Kapilarna vlaga
Posledice kapilarne vlage na starejši hiši

Pokaži več: Sanacija kapilarne vlage brez gradbenih posegov

Avtor besedila: Sebastijan Prislan

Več nasvetov v našem BREZPLAČNEM priročniku 

  • Vlaga v bivalnem prostoru in njen vpliv na naše zdravje
  • Kaj narediti ko v kotu sobe opazimo plesen?
  • Kako vlažni oz. mokri zidovi vplivajo na energetsko učinkovitost stavbe?
  • Zakaj pride do nastanka kapilarne vlage?
Kako odpraviti problem vlažnih sten
BREZPLAČEN priročnik
[contact-form-7 id=”6244″ title=”mail form”]