Posted on

Prezračevanje – Kako pravilno prezračevati?

prezračevanje

Prezračevanje in pomen dobre kakovosti zraka večkrat zanemarjamo.

Večina nas zrači svoje bivalne prostore z odpiranjem oken in vrat, vendar večkrat samo to ni dovolj.

Ko prezračujemo svoje prostore na naraven način, moramo imeti v mislih zadostno kroženje zraka vsepovsod, tega pa ne moremo narediti vedno, saj nam postavitev oken in vrat v prostoru tega večkrat ne omogoča. Takrat je potrebno razmisliti, katera okna je najbolje odpreti, da s tem ustvarimo pravilno kroženje zraka.

Do plesni, ki se razvija v kotih pod stropom, navadno prihaja ravno zaradi nepravilnega kroženja zraka.

V mislih moramo imeti tudi, kako ustvariti čim večji naravni vlek, zato pa moramo upoštevati razliko tlakov. Če sta dve odprtini v steni na enaki višini, je vlek manjši, kot če je ena odprtina višje, druga pa nižje, saj smo s tem dosegli razliko v tlaku in tako povečali naravni vlek.

V nekaterih primerih je bolje, da vrata v sobe zapremo in na spodnjo stran vrat vstavimo zračnik. S tem prisilimo zrak, da potuje od spodaj navzgor. Če kje v prostoru ostanejo mrtvi koti, kjer zrak ne zaokroži in je to posledica razvoja plesni, je potrebno razmisliti o prisilnem prezračevanju, kjer pa je navadno predpogoj učinkovito tesnenje oken in vrat.

Uporabimo lahko tudi prezračevalni sistem z rekuperacijo toplote, pri čemer vračamo toploto izstopnega zraka nazaj v prezračevalni sistem. Sodobne naprave omogočajo tudi dogrevanje ali hlajenje vstopajočega zraka.


Avtor besedila: Sebastijan PrislanVeč nasvetov v našem BREZPLAČNEM priročniku

  • Prezračevanje – Kako pravilno prezračevati?
  • Vlaga v bivalnem prostoru in njen vpliv na naše zdravje
  • Kaj narediti ko v kotu sobe opazimo plesen?
  • Kako vlažni oz. mokri zidovi vplivajo na energetsko učinkovitost stavbe?
  • Zakaj pride do nastanka kapilarne vlage?
Sanacija vlage in plesni - priročnik

Kako odpraviti problem vlažnih sten?

Z razumevanjem različnih problemov, boste lahko izvedli sanacijo vlage na pravilen način in s tem prihranili čas in denar.


Povezana vsebina: